Legislație
Legea nr. 246/2005 – ORDONANTA Nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociatii si fundatii
LEGE Nr. 69 din 28 aprilie 2000 Legea educatiei fizice si sportului
HOTARÃRE Nr. 255 din 4 martie 2003 pentru aprobarea Statutului Antrenorului
Legitima aparare
Articolul 44 al Codului Penal: Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare. Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc, si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc. Este de asemenea in legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul”.
Legea 169 din 10 aprilie 2002 privind modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Cu privire la reglementarea legitimei aparari, legea mentioneaza: Se prezuma ca este in legitima aparare si acela care savaseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea”.
Conditiile atacului sunt:
- atacul trebuie sa fie material (riposta fizica impotriva unui atac verbal sau scris nu va fi socotita ca fiind legitima aparare);
- direct (intre victima si agresor nu se afla interpuse alte obicte);
- imediat si injust;
- sa fie indreptat impotriva unei persoane, a drepturilor acesteia sau impotriva unui interes public si sa puna in pericol grav valorile sociale ocrotite (o aparare disproportionata fata de conditiile atacului nu va fi considerata de instanta de judecata ca fiind legitima aparare).
Conditiile apararii sunt :
- sa fie precedata de atac;
- sa fie indreptata impotriva agresorului;
- sa fie necesara pentru inlaturarea atacului;
- sa fie proportionala cu gravitatea acestuia, prin raportarea la conditiile atacului si ale apararii.
Fapte si pedepse
Detinerea, portul, confectionarea si transportul de arme si munitii sau functionarea atelierelor de reparat fara drept se pedepsesc cu inchisoare pana la opt ani.
Portul de arme fara drept in localul unitatilor de stat sau al altor unitati, la intruniri publice ori in localuri la alegeri se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani.
Portul fara drept al unor obiecte fabricate pentru taiere, impungere, lovire sau folosirea in locuri publice a armelor cu aer comprimat se pedepseste cuinchisoare de la 3 luni la 2 ani.
Patrunderea fara drept, in orice mod, intr-un spatiu, fara consimtamantul persoanei care il foloseste sau refuzul de a le parasi se pedepseste cuinchisoare de la 6 luni la 4 ani.
Daca fapta e comisa de o persoana inarmata, in timpul noptii sau prin folosirea de calitati mincinoase, pedeapsa cu inchisoarea este intre 3 si 10 ani.
Vatamarea corporala. Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita ingrijiri peste 60 de zile se pedepseste cuinchisoare de pana la 7 ani.
Daca a afectat un organ sau un simt ori a pus in primejdie viata persoanei, pedeapsa este intre 2 si 10 ani.
In cazul in care persoana a fost ranita fara intentie, iar ranile necesita ingrijire de peste zece zile, pedeapsa este de la 1 luna la 3 luni inchisoare sau amenda.
Lipsirea de libertate a unei persoane se pedepseste cu inchisoare intre 3 si 10 ani.
Daca fapta este savarsita de o persoana inarmata, daca in schimbul eliberarii se cere un folos material sau daca victima este minora ori supusa unei suferinte, pedeapsa poate ajunge pana la 15 ani inchisoare.
Talharia savarsita de o persoana mascata, deghizata, in timpul noptii, intr-un loc public sau mijloc de transport, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani.
Daca talharia a fost comisa de mai multe persoane, de o persoana inarmata, intr-o locuinta sau dependinte, in timpul unei calamitati sau a avut urmarile prevazute la vatamarea corporala, pedeapsa este intre 7 si 20 de ani.
Punerea la dispozitie a unui loc special amenajat in care are acces publicul pentru consumul ilicit de droguri sau tolerarea acestui fenomen se pedepseste cuinchisoare de la 3 la 10 ani.
Administrarea de droguri de mare risc se pedepseste cu inchisoare pana la 5 ani.